Lilypie - Third Birthday

Lilypie - First Birthday

Monday, April 13, 2015

Dan Sebenarnya...

Suddenly the rain stopped...and the sky is clear.

First UTP ever yang tak disangka-sangka was on KL Day 2012.
Second UTP was on 30th Oct 2013. When my little boy was 13 months.

Today I have two little boys the angel of mine to be raised and nurtured, a big responsibility lies ahead.
Suddenly the hurricane, storm, thunder and lightning disappear.
If it is meant to be, the time will come.
BUT, to be meant is always about the journey of an effort.

Life will offer you bigger challenge every time you had passed one hurdle.
Dan sebenarnya..
Cabaran nak membesarkan anak baru bermula!

Be strong and keep going calmly, with patience and knowledge.
Look back to remind how strong you were once, so continue to do so.

From my experience with all the effort to have a baby, apa yang penting;
-Don't stress out
-Aim for it but don't PUSH
-Keep the weight between Under and Over
-Enjoy the before moment, the happiness during the after moment is not gonna be the same
-Pray for the best, Allah knows just right




Tuesday, July 23, 2013

Sekian Lama

Dah sekian lama tak tulis apa-apa, cuma baca blog orang. Nak kata takde topik, ada banyak juga terlintas, barangkali mood mengarang yang tak ada.

2013 terasa sangat pantas berlalu. Pejam celik si kecil dah hampir setahun, sekarang 10 bulan 2 hari to be specific. Semalam juga Kate Middleton dah pun selamat deliver the future King of England. Rasa baru lagi lawatan ke KLCC tahun lepas tu.

Rasanya entri ni cuma nak buat ringkasan. (err boleh percaya ke ringkas?)
Ada ruang nanti bolehlah diceritakan lebih terperinci satu per satu. Kisahnya..setahun 10 bulan yang lalu :)

FEB 12-seawal hari wilayah buat UPT. Asalnya sebab kalau negatif, nak memandu kereta sendiri ke suatu tempat yang agak jauh. Perasaan masa tu tak syak sangat sebab beberapa hari sebelum memang terasa-rasa nak period. Dah sangat bersedia ke arah itu. Hari itu juga hari pertama selepas had kitaran biasa yang paling lewat..maksudnya tak pernah sebelum ini melepasi had itu, ada juga rasa sangat terlalu awal..apa pun ku harung juga menggunakan kit yang dah lama dalam simpanan, tak pasti elok lagi ke tidak. Ternyata belum tamat tempoh. Dalam kesamaran tak pakai cermin mata, memang nampak dengan pantas 2 jalur!

FEB12-APRIL12-selepas UPT yang baru dibeli masih sama keputusannya, perasaan bercampur-baur. Tentulah gembira dan bersyukur tapi risau dan takut pun ada, sebab masih terlalu awal. Seminggu kemudian saya ke An-Nur. Kononnya nak jumpa gynae, tapi ramai sangat orang. Akhirnya cuma jumpa GP dan UPT lagi. Kini GP dah sahkan, cuma belum boleh dengar degup jantung/lihat kantung. Setelah 7 minggu, dr Adilah yang pernah jalankan rawatan laporoskopi sahkan degupan jantung, kantung di dalam lapisan uterin dan umur janin. (memang takut dan risau terjadinya ektopik dan masalah-masalah lain) SYUKUR
Namun, dr nasihatkan berjumpa pula dengan pakar fetus sebab ada yang tak pasti di skrin, :( sangat gelabah masa tu tambahan pula dr yg dicadangkan cuma ada ruang selepas sebulan lebih. Kami pantas ke pakar fetus yang boleh terus walk in (hospital swasta), tunggu dan tunggu akhirnya diperiksa dengan alat yang canggih. Syukur tiada apa yang tak kena, CUMA ada yang lain pula! dr kata yolk sac kelihatan terang, boleh jadi tanda-tanda janin tak kuat. Berkali-kali aku tanya dr sejauh mana kepastiannya, barulah dia cakap mungkin. :(  Dugaan..bagi yg TTC sekian lama, berita baik begini adalah permulaan satu perjalanan emosi!

Akhirnya kami mengambil keputusan untuk mulakan temujanji dengan dr yang kami pilih untuk bersalin. Tak nak lagi diserabuti kebimbangan yang tak pasti. Kami pilih dr Salleh di Pusrawi. Sebab? Dia orang lama dan banyak pengalaman dan review yang agak bagus. Lelaki? Lelaki ni biasanya lebih tenang dan positif. Bab bersalin tu belum fikir lagi, mungkin bukan dengan dia.

Alhamdulillah sejak 11 minggu di bawah seliaan dia dan semuanya normal saja. Kami pun tak nak fikir lagi pasal kemungkinan tadi. Harungi dengan positif dan banyak berdoa. Detail Scan pasti akan kami lakukan.

Sepanjang tempoh ni bermulalah episod perasaan pelik. PELIK? Lidah terasa segala perisa makanan, macam orang tak gosok gigi dan tertidur. Melekat je. Makan tu tak terasa sedap mana. Berangin dan lapar tengah malam..sebelum tidur mesti kunyah biskut, terjaga pun kunyah juga. Muntah ada juga bila terasa sangat tak selesa terutama sebelah pagi atau petang. Kadang-kadang asal dapat meneran gaya muntah dah memadai. Kalau naik kereta tu (sepanjang 9 bulan tak memandu) memang tutup muka dengan tangan sambil kerusi rebah sedikit. Rasa tak sabar nak baring betul-betul atas katil. Apa pun saya tahu ada yang jauh lebih teruk daripada ini. SYUKUR


MEI 12-JULAI 12-bersambung :)

Friday, February 15, 2013

SIAPALAH AKU

Hancur hatiku, mengenang dikau, jadi keping-keping setelah kau pergi...

Teringat lagu ni, hati tengah kusut, namun siapalah aku...

Ada saja, lepas satu satu perkara yang merunsingkan dan menyesakkan dada sejak kebelakangan ni.

Terima kasih ya Allah kerana adanya anak kecil di sisi yang memerlukan aku buat aku rasa berguna hidup di dunia ni, dan juga sentiasa mengingatkan aku pada hutangku padaMu.
Ya Allah, aku pasti kembali..berilah aku rasa nekad dan kekuatan untuk saat itu sepenuhnya.

Mungkin aku patut hanya bersyukur pada perkara baik yang berlaku dalam hidupku, yang terbaik adalah kurniaan anak buatku. Yang lain, kalau semuanya tak memihak pada apa yang aku mahu, siapalah aku...

Hidupku tergantung keputusannya pada ramai pihak. Ya, mereka ibu bapaku tapi aku tak punya hak untuk melakukan apa yang aku mahu sepenuhnya, sebab mereka juga kepunyaan orang lain. Menjadi yang paling kecil, walaupun tua mana aku sekalipun, tetaplah suaraku itu halus dan kerdil..siapalah aku.
Biarkan aku hidup dalam kenangan indah bersama mereka, hanya itu yang ada.

Ya, dia anakku. Lahir dari darah dagingku, dari kandunganku, dari perjuangan nyawaku memeliharanya berbulan-bulan, yang aku kenyangkan sehingga saat ini daripada kekenyangan yang ada padaku. Namun, dia juga kepunyaan bapanya yang punya hak menentukan semahunya, siapalah aku...Aku IBUnyaa!
Tidakkah aku punya suara, atau sama seperti situasi antara aku dan ibu bapaku?

Entahlah, hati ini remuk, hati ini bagai disiat-siat. Aku harus mematikan hatiku supaya aku tidak punya rasa.
KEBAS. AKu cuma akan meninggalkan serpihan jiwaku agar dapat terus memberikan kekenyangan, senyuman, tawa, pelukan dan belai, menguruskan anakku dengan kudratku sendiri. Apa juga yang telingaku bakal dengari yang bisa menyakitkan hati, yang kelihatannya menjengkelkan mata, aku harus matikan diri. Demi anakku yang perlu terus hidup senormalnya, aku berkorban.
Kerana tiada siapa yang mahu mengerti aku dan berkorban untukku...siapalah aku.

Hanya satu yang aku TAK AKAN KORBANKAN...dia anakku, hak aku mutlak menentukan di mana, buat apa, dengan siapa, bila... dia urusanku, selagi ada nyawaku. Nak buat apa-apa yang lain, ikut sukalah.
Bukan aku yang merancang begini, jadi tanyalah apa fungsimu pada yang merancangnya.
Aku dan anakku adalah urusanku...itu saja pintaku.


Monday, December 24, 2012

it's already 3 months

As the title says, yes, I have safely delivered my son 3 months ago, Friday the 21st just like today.
Alhamdulillah everything went smooth though through c-section due to my polyhydramnios (excess amniotic fluid), baby was also lying oblique, my tummy was physically slanting. There was also change of DR 2 dyas before delivery due to conflict in opinion and the abesence of my doctor who has been monitoring me since week 11. I was actually diabetic, so that cause the poly and also making my baby difficult to engage. Plus, my baby turns out big and my space is not so leisure for him to find the right path for labour. But again, after all, everything turned out well. I think I will write about my Delivery Day later!

fresh from the womb

Friday, August 17, 2012

BERKORBAN APA SAJA

Ramadhan sudah hari kedua terakhir ni, esok orang tengok anak bulan tapi ikut hisabnya Ahad ni dah RAYA.

Catatan tempoh hari aku selamat menempuh Ramadahan bersama si kecil dalam perut ni, gigih bangun sahur setiap pagi, masak nasi dan lauk jam 4 suku demi bekalan tenaga yang berkhasiat dan segar untuk si anak terutamanya, diri sendiri dan suami. Berbuka memanglah membeli tapi sedaya upaya membeli dari penggerai yang kami dah biasa, nak elak keracunan yang bukan-bukan.

Namun, pada pagi sahur hari ke-14, dan aku telah tidur agak lewat malamnya, jam 12 lebih..kiranya baru 4 jam lebih tidur dah pun bangun, aku rasa sakit perut, bukan sakit perut memulas tetapi tegang! Rasa seperti semalaman bersukan setelah lama tak bersukan.

Bila dah mula berdiri memasak di dapur, alhamdulillah tak rasa sangat. Selesai makan, sambil nak bersiap pergi kerja, memang rasa berbelah-bagi nak pergi ke tidak sebab sakit, tak selesa, tak pernah ku rasa. Berterusan dalam perjalanan begitu...hampir nak bawa kad hospital (oh ya dah nak masuk 31 minggu tapi tak sempat siap beg lagi) tapi tak bawa, semalam pun hampir nak ke hospital sebab sebelah pagi rasa anak kurang aktif...tapi sebaik tengahari, dia seperti biasa..alhamdulillah.

Dalam perjalanan ke pejabat memang on off rasa sakit tu dan seperti menular ke bahagian bawah rasa kejang macam nak haid! Ah sudah...bila tanya kakak pun gayanya tak macam braxton hicks sebab kerap sangat dan rasanya agak ekstrem.

Masuk pejabat juga, suami pergi mesyuarat sekejap..aku pun ada hal sikit...pergi berbaring pun sakit sungguh...tidur pun tak lena...semua yang memerhati memang nampak gaya aku nak bersalin!
Suami datang ambil dan bawa ke hospital menjengah tengahari. Sempat berjumpa Dr ku tanpa temujanji dan aku ditahan kerana dikhuatiri PRETERM LABOUR!

Aku dan suami masing-masing berpandangan, terlalu banyak yang bermain di fikiran kami.
Aku masih sakit lagi! Tapi anak aktif sekali...alhamdulillah. Dan, melalui imbasan, kepala anakku dah berpusing ke atas, sebelum ini memang di bawah. Kasihan ankku, mungkin dia pun bimbang uterus ku ber kontraksi sedangkan dia belum boleh keluar berdikari!

Aku diuji dengan mesin CTG sebanyak 2 kali dan semasa yang pertama memang sambil aku didatangi kontraksi yang kerap sampai terpaksa amalkan kaedan pernafasan orang nak bersalin! Seriau!

Memang terlukis di graf akan kontraksi ku yang kerap tapi bagi degupan jantung anak sangat baik sekali, cuma kekadang dia dalam mood malas atau ngantuk hehe.

Kali kedua, hasilnya lebih baik, masih ada kontraksi tapi kecil dan aku tak rasa pun sangat.

Aku juga disuntik ubat tahan kontraksi selain makan, dan disuntik 2 kali sehari seminggu ubat mematangkan paru-paru anak...kalau-kalau dia mahu lahir juga pramatang. Dr meletakkan minimum 34 minggu usia untuk itu berlaku sekurang-kurangnya. Duhai anak, tunggulah 37 minggu-40 minggu ya..mama sabar menanti saat itu asalkan kamu cukup sihat, matang dan sempurna nak. Mama tak mahu kamu lama ditahan di hospital dalam kotak sempit yang panas dan dicucuk macam-macam.

Kini, sejak hari itu, puasaku masuk buku 555. Lebih lama daripada kebiasaan didatangi haid.
Baru aku perasan sejak puasa kakiku yang bengkak dah jadi sangat kurus dan orang pun tegur aku nampak susut, memang ditimbang di hospital pun beratku turun 1.4 kg. Anakku seberat 1.2 kg semasa berusia 30 minggu. Sungguh aku rasa aku mampu, aku ok berpuasa.. :( Rupanya tidak...mungkin. Tak pastilah kenapa, mungkin juga sebab aku galak makan bendi dan minum air kelapa puasa ni yang mungkin aku tak tahan ambil cepat sangat (aku tak makan sebelum ni).

Menuruti nasihat jururawat, mak, kakak, suami, ramai lagi...aku nekad tak puasa dah...makan dan minum cukup-cukup demi kandunganku, alhamdulillah pemeriksaan terakhir, berat anak dah masuk 1.8kg semasa hampir 8 bulan dan beratku sudah naik 200g. Rasa lebih bertenaga, tiada lagi kontraksi sejak dirawat hari pertama, teruskan makan ubat dan cucuk seminggu sekali.

Raya, memang tak ke mana, dah dirancang begitu sejak ditahan 2 hari di wad sebab ada DISCHARGE sewaktu kandungan 5 bulan. Alhamdulillah, bukan bleeding, tak ada apa, Dr mahu
berwaspada dan memantau keadaanku saja. Dan ibu ayahku jua ada di sini, dapatlah aku tetap beraya bersama.

Pertama kali aku tak berperasaan sgt nak raya sebab dah tak puasa lama..makan macam hari biasa hehe tak pernah aku begini kalau waktu tak puasa sebab haid, juga sebab tidak ke mana-mana, pertama kali beraya di KL, dan aku kini tak berada di rumahku sebab nak sedia dekat dengan hospital...jadi feel tu lain sikitlah..baju raya ala kadar...kueh langsung tak tempah. Tapi apa pun, yang bermakna, aku di sini dengan suami di sisi, mengharungi saat susah senang bersama dan terima kasih kepada kakak yang sudi menjagaku, kami yang tak berpengalaman ini.

Duhai anak mama dan abah, teruslah bertahan, sihat dan sempurna ya nak, lahir cukup masa, matang dan mudah, mama tak putus-putus berdoa, pada Allah kita bermohon. Mama dan abah sangat menyayangimu! Ya Allah, tolong kabulkan doa kami, mohon semua baik saja...amiiinn.




Wednesday, July 25, 2012

The experience

30weeks-Google Image
Alhamdulillah, I am going into 30 weeks this coming weekends Insya Allah.

And alhamdulillah, as for the past 4 days of Ramadhan and today is the 5th day on the way,
I am still holding on to complete my fasting.

I was quite nervous before, to go thorugh this, wondering whether I am capable to do it with
this little kid inside, don't want to trouble this baby.

But, the experience was and still am great. I feel as usual fasting, only bloated, windy, gassy abdomen on
the first day morning that settled hours later and yes today I do feel slightly the same. Probably due to
my watermelon eating last night, though not so much.

However I noticed my quite difficulty to pass motion. Am I lack of water? Or the constipation has arrived?
I really hope to improve on this. Any advise?

I have also experienced harder kicks and rolls inside me lately. It is such an experience. Sometimes when
I feel silence, it freaked me out cos when i feel the movement, it is so alive, don't want to stop. But as the doctor says, babies like us have lazy moments too.. :)

Thanks Allah for giving me the experinece, thanks Allah from the moment the pregnancy test finally be positive, and at that time, I was not much expecting unlike my hubby...that's another story...to be continued.

To all TTc ian out there, I have been there and I know just exactly how the rollercoaster is.
Keep on trying and praying, positive minds and enjoy every bits with dear hubby cos everything happens for a reason. :) Allah knows BEST. 

Monday, July 2, 2012

fasa baru kah?

Alhamdulillah, dah menjangkau 6 bulan setengah...menghampiri trimester ketiga.

Sejak dua menjak ni, tahap keletihan yang amat sangat. Juga rasa seperti pedih ulu hati, berangin semacam dah kembali semula...sampai senak perut kekadang, sebaik selepas makan.

Memang tak dinafikan saiz perut yang membesar mungkin menyebabkan tolakan asid ke atas, keluarga saya ramai yang cakap saiz perut ni macam dah 30 minggu lebih...

Tidur ok saja, kecuali ada dibangunkan nak ke bilik air sesangat. Tapi siang tu letih melepek...harus digagah bangun buat apa-apa, atau keluar ambil angin, cuci mata...

Makan memang nak..lapar..tapi senang senak, berangin...

Kaki bengkak dan 'muscle cramp' pada betis tu dah lama...on off..

Sakit-sakit badan..ye, terutama bangun pagi terasa seperti baru lepas bersukan, terasa berat satu badan..
On off rasa lenguh belakang, pinggang dan pinggul.

Semoga ini semua hanyalah petanda biasa melangkah ke fasa baru, semakin membesar dengan sihat sempurna anak dalam kandunganku, tiada yang lain...amiinn.